Mirakelvitaminen för acne

B5-Vitamin (Pantotensyra) finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA). Vitaminet påskyndar celltillväxten och stimulerar på så sätt sårläkning, reparation av skador på hud och slemhinnor. Det fungerar även som antioxidant. B5 har även visat sig vara effektiv mot behandling av acne och finnar, och höga doser har visat sig minska talgproduktionen som orsakar oren hy. Eftersom vitaminen är vattenlöslig fås inga biverkningar av höga doser.

Pormaskar och andra orenheter i huden kan bero på flera saker som till exempel stress, diet, döda hudceller med mera men en grundläggande orsak är att kroppen frigör för mycket hudfett (sebum).

Att kroppen frigör för mycket sebum beror på fett under huden som inte bryts ner. När fettet inte bryts ner måste det ta vägen någonstans och då gör sig kroppen av med det genom porerna i form av sebum. Exakt hur detta går till är inte känt, det finns teorier men ingen som är allmänt accepterad.

Vitamin B5 omvandlas i kroppen till coenzym A. Kroppen använder coenzym A för att bryta ner fettet under huden och därför minskar mängden sebum. Positiva effekter är att huden blir mindre oljig och det är mindre risk att porerna täpps igen. Huden brukar även få en helt annan lyster och se mycket friskare ut. På så sätt kan den som har problem med finnar tillföra mer vitamin B5 i sin kost och därmed minska eller helt bli av med sina acneproblem, både i ansiktet och på övriga kroppen.

Livsmedel med B5 (pantotensyra):
Pantotensyra finns naturligt exempelvis i kli, fullkorn, nötter, avocado, bananer och sirap.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin B5:
Män: 18 mg
Kvinnor: 14-15 mg
Personer med acneproblem: 200 - 1 000mg (varierar beroende på hurdan acne personen har)

P.S. Vitamin B5 påverkar även hårets fuktbalans så att det ser friskare och glansigare ut. Pantotensyra anses motverka grått hår. D.S.

Läs mer här
Vitaminsidan (även öven hundra kommentarer av människor som prövat b5-metoden)
ClearlyGone (företag som säljer kapslar med hög koncentration av B5)
Pharmastore (annat företag som också säljer kapslar med hög koncentration av B5)


Kommentarer
Postat av: Julia

Hej! Det ser ut som du har slutat blogga här :/, men jag måste ändå skriva att jag har kollat lite det var jätte bra tips :)

2010-06-22 @ 18:56:26
Postat av: Cecilia

gillar din blogg! skitbra inlägg :)

2012-04-15 @ 19:31:36
URL: http://cecsun.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0