Mirakelvitaminen för acne

B5-Vitamin (Pantotensyra) finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA). Vitaminet påskyndar celltillväxten och stimulerar på så sätt sårläkning, reparation av skador på hud och slemhinnor. Det fungerar även som antioxidant. B5 har även visat sig vara effektiv mot behandling av acne och finnar, och höga doser har visat sig minska talgproduktionen som orsakar oren hy. Eftersom vitaminen är vattenlöslig fås inga biverkningar av höga doser.

Pormaskar och andra orenheter i huden kan bero på flera saker som till exempel stress, diet, döda hudceller med mera men en grundläggande orsak är att kroppen frigör för mycket hudfett (sebum).

Att kroppen frigör för mycket sebum beror på fett under huden som inte bryts ner. När fettet inte bryts ner måste det ta vägen någonstans och då gör sig kroppen av med det genom porerna i form av sebum. Exakt hur detta går till är inte känt, det finns teorier men ingen som är allmänt accepterad.

Vitamin B5 omvandlas i kroppen till coenzym A. Kroppen använder coenzym A för att bryta ner fettet under huden och därför minskar mängden sebum. Positiva effekter är att huden blir mindre oljig och det är mindre risk att porerna täpps igen. Huden brukar även få en helt annan lyster och se mycket friskare ut. På så sätt kan den som har problem med finnar tillföra mer vitamin B5 i sin kost och därmed minska eller helt bli av med sina acneproblem, både i ansiktet och på övriga kroppen.

Livsmedel med B5 (pantotensyra):
Pantotensyra finns naturligt exempelvis i kli, fullkorn, nötter, avocado, bananer och sirap.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin B5:
Män: 18 mg
Kvinnor: 14-15 mg
Personer med acneproblem: 200 - 1 000mg (varierar beroende på hurdan acne personen har)

P.S. Vitamin B5 påverkar även hårets fuktbalans så att det ser friskare och glansigare ut. Pantotensyra anses motverka grått hår. D.S.

Läs mer här
Vitaminsidan (även öven hundra kommentarer av människor som prövat b5-metoden)
ClearlyGone (företag som säljer kapslar med hög koncentration av B5)
Pharmastore (annat företag som också säljer kapslar med hög koncentration av B5)


Veckans citat av Jason Jordan


Ex-modellen avslöjar sina bästa skönhetstips
Skönhetsexperten och före detta modellen Diane Irons delar med sig av sina bästa skönhetsknep.


Töj ut dina för små skor med spray

Bianco leather stretch är ett utvidgningsmedel för skor. Det gör lädret smidigt och tänjbart. Spraya skon fuktig på de områden du vill ska tänjas och ta på dig skon direkt. Upprepa processen om det behövs. Perfekt för dig som har breda fötter eller problem med hallux valgus-knölar. Men var försiktig för mycket spray kan göra skorna alldeles för stora!

Topplack som håller vad de lovar!

Vi vet alla att topplack är viktigt om vi vill uppnå hållbart resultat. Men det finns massvis av lack som dessvärre inte gör någon nytta. Däremot efter flera års letande har jag hittat två favoriter, Sally Hansen & Seche Vite. De två topplack som också är stora favoriter på MUA. Så vill du ha topplack som verkligen gör att din manikyr håller utan att du behöver spendera särskilt mycket pengar. Är någon av ovanstående du ska välja!

Sally Hansen - Mega Shine Top Coat
Får nagellacket att hålla i nästan en hel vecka utan att nagellacket börjar lossna. Ger otroligt mycket glans och har en ganska tjock konsitens. Blir dock ganska snabbt dålig/tjocknar.
Pris: 94 kr

Seche Vite - Dry Fast Top Coat
Nagellacket håller i evigheter, beror dock också vad för nagellack du använder. Bäst resultat får du om du använder baslacket av samma märke. Ger inte lika mycket glans som Sally Hansen, men nagellacket sitter som berg. Denna produkt har också längre hållbarhet och blir inte lika snabbt dålig som Sallys, man kan även köpa Seche Restore som gör lacket som nytt igen om det börjar bli alltför tjockt och trögflytande.  
Pris: 120 kr

Mitt alternativ blir dock Seche Vite, trots det högre priset.

Läs också vad andra tycker om produkterna här.

Sötningsmedlet med noll kalorier

Stevia är naturens eget sötningsmedel. Trots att stevia är 10 - 30 gånger sötare än socker påverkar det inte blodsockervärdet och innehåller heller inga kalorier. Färdiga flytande extrakt och pulver finns som går att använda istället för socker i all matlagning.

Trots att stevia är 10 till 30 gånger sötare än socker påverkar stevia inte blodsockervärdet. Detta innebär att GI är 0. Stevia är därför ett utmärkt alternativ för den som försöker äta efter GI-metoden. Eftersom GI-metoden går ut på att äta långsamma kolhydrater som ger ett stabilt blodsockervärde är det viktigt att undvika socker och andra snabba kolhydrater. Stevia är därför det perfekta sötningsmedlet för de som följer GI-metoden.

Även om man följer en annan diet är stevia ett bra alternativ till socker genom att det inte innehåller några kalorier.

Stevia innehåller heller ingen näring för de bakterier som orsakar karies. Att undvika socker är viktigt för att skydda tänderna. I studier har det också demonstrerats att en effekt kan finnas mot bakterier. Särskilt har man sett effekt på bakterien Streptococcus mutans vilket är den som ger plack på tänderna. Stevia är därför ett bra alternativ för tänderna.

Finns att köpa i hälskostbutiker.

Källa: nyfikenvital

Makeup-inspiration


Dramatisk och relativ tung makeup. Passar bäst till speciella events och utekvällar, då denna makeup tenderar att bli alltför extrem som vardagsmakeup.


Veckans citat av Robert H. Schuller


Tejpkonst på väggenHar du kala väggar och ingen möjlighet att måla dem, använd tejp istället!


Naturligt om hälsa - Nättidningen om egenvårdVill du läsa artiklar om hur sköter om din hy på ett naturligt sätt, hur du gör dina egna hälsodrycker eller om organisk mat - klicka in på Naturligt om hälsa!

Här hittar du massvis av intressanta artiklar skrivna av experter!


Låt aldrig livets bördor och motgångar belasta dig!En musikvideo med ett vackert budskap som borde tas på allvar (se slutet för att förstå).
Det finns många tolkningar, de nedanför är kanske de bästa. Lär dig att leva efter dem!


It's all about life's journey. Hardship and suffering. The guy walking represents moving through life, his speech mirroring the madness inherent in anything anybody is passionate about.
The cars are the obstacles in one's path. Hard and uncaring, they knock you down everytime you turn around. Every so often you get one that tries to help but simply does not understand. Then, enlightenment. The peace and satisfaction of *knowing*. Of success. And you turn into the obstacle. Anything that knocked you down before simply crumbles.

--

It's about philosophy and how people approach situations in their life. They can choose to let things affect them (getting run over by cars) or they can choose to let go of their worries (coat) and realize that they're free and the outside world doesn't control you but you control it (end of vid).

--

They are constantly putting him to the ground, until he stands up and nothing can make him fall.


Informativa recensioner av MAC sminkborstar

MAC är nog det ledande märket inom makeup. Alltifrån deras ögonskuggor, foundations och nagellack toppar många topplistor i världen. Men kanske är det borstarna som får mest uppmärksamhet. Är du ute efter en ny borste för applicering av puder, eyeliner eller letar efter en mångfunktionell borste men inte vet var du ska leta? Som jag tidigare skrivit rekommenderar jag MUA om man letar efter recensioner. Men gäller det specifikt MAC makeupborstar kan jag även tipsa om Purity. En svensk blogg med ett flertal nyttiga recensioner. Kika in!

Inspirerande makeup för maskerad (eller de modiga)Jag själv älskar makeupen i slutet av videon, den med silvriga stjärnan.


Modellernas skönhetstips: TierneyTierney använder PAM® nonstick cooking spray på hennes nylackade naglar för att få dem glansiga och att torka snabbare.


Shopping kan ersätta din träning

    

Du får det gjort
Gång är enligt studier den allra mest effektiva viktminskningsträningen eftersom du inte lika lätt hoppar över en promenad. Medan en löprunda eller en tur till gymmet kan verka oöverkomliga stressiga och trötta dagar, så kan de flesta nästan alltid ta sig samman och gå en runda.

Du stressar ner
Det är nästan omöjligt att gå ner i vikt om stresshormonerna pumpar runt i kroppen. De motarbetar på alla sätt en viktminskning (särskilt på magen). Om du går minst en halvtimma i frisk luft om dagen förebygger du stress.

Du förbränner kalorier
Du förbränner cirka 200 kalorier i timmen när du går, men du stärker också din förbränning på lång sikt. Gång stärker nämligen musklerna i främst rumpa och lår och det ger dig på sikt ökad förbränning. Ju fler muskler du har i kroppen, desto fler kalorier använder din kropp för att hålla sig igång.

Din aptit hålls i schack
När du använder gång som motionsform kan du mycket lättare hushålla med de kalorier du äter efter träning.

Din hunger efter promenader
När du utövar lågintensiv träning, såsom gång, hittar kroppen en stor del av sitt bränsle i dina fettreserver. En liten minskning i dina fettreserver hotar inte kroppen nämnvärt och får inte blodsockret att falla – och därmed heller inte kroppen att sända hungersignaler till hjärnan.

Din hunger efter löpning
När du utövar högintensiv träning måste din kropp ta en stor del av sitt bränsle från sockerreserverna i muskler och blod. Det får ditt blodsocker att falla – och kroppen att skrika av hunger eftersom ett fallande blodsocker är en signal på att det håller på att bli brist på mat.

Källa: iform


Bohemisk inbakad fläta


Frågor och svar om konditionsträning

Är löpning på löpband lika effektivt som att springa ute i naturen?
På sätt och vis är det ingen skillnad på löpband och vanlig löpning. Du ska bara ha klart för dig att 5 kilometer på löpband inte är lika krävande som 5 kilometer i naturen. På löpbandet finns varken motvind eller ojämn terräng. Om du vill ha fullt utbyte av löpbandsträningen kan du växla mellan att löpa långsamt och snabbt. Det är inte heller någon dum idé att ändra på löpbandets lutning. Rent generellt ger löpträning i omväxlande terräng en mer allsidig träning som tränar kroppens muskler bättre än ett löpband klarar.

Varför är jag helt slut efter fem minuters löpning när jag kan cykla en hel timme i sträck?
Löpning är en av de motionsformer som ställer störst krav på konditionen. När du springer används alla stora muskler oavbrutet och suger åt sig syre. Även när du cyklar använder du de stora musklerna men då trampar och rullar du omväxlande - när du springer får musklerna ingen paus alls. När du springer använder du dessutom musklerna på ett speciellt sätt och måste därför springa ganska mycket för att bli bra. Är du i god cykelform blir du dock fortare en bra löpare än om du måste börja från början.

Bränner man mer fett om man går snabbt än om man springer?
Nej, det stämmer inte. Avgörande för en viktnedgång är att skapa störst möjliga obalans mellan kaloriintag (från mat och dryck) och kaloriförbrukning (genom fysisk aktivitet). Minut för minut förbränner du långt fler kalorier när du löper än när du går, och därför måste du träna 2-3 gånger så lång tid för att förlora lika mycket fett om du väljer att gå. En tumregel är att du förbränner lika många kalorier per kilometer när du går som när du löper. Det innebär att du kan ersätta 5 kilometers löpning med 5 kilometers gång, det tar bara lite längre tid. Har du massor av tid är en rask promenad med andra ord ett utmärkt sätt att jobba bort fett. Men har du bara en halvtimme förbränner en löprunda långt fler gram fett.

Jag har svårt att komma upp på morgnarna. Men jag har hört att det är då det är bäst att löpträna. Är det riktigt?
Undersökningar tyder faktiskt på att kroppen kan prestera mest på morgonen. Men slutet på eftermiddagen är inte heller så tokigt - det är faktiskt då de flesta världsrekorden sätts! Om du bor i stan är det en stor fördel att springa på morgonen eftersom luftföroreningarna är som minst då. Men du får ut lika mycket av en löprunda när du än springer. Så sov du bara en stund till!

Många av dem jag känner som springer får mycket skador. Vore det inte bättre att välja en annan och mildare motionsform?
Det råder ingen tvekan om att skaderisken är större om du springer än om du till exempel simmar eller cyklar. Men om du har bra skor, inte alltid springer på asfalt och går ut mjukt är risken ytterst liten. Och löpning är bra eftersom det är både lätt och billigt. Det enda du egentligen behöver för att bränna kalorier, bli snyggare och få bättre kondition är ett par löpskor och en halvtimme till övers. Varken cykling eller simning kan konkurrera med det!

Hur ska jag springa för att förbränna mest fett?
Ett effektivt sätt att bli av med fett är att varva dagar med långa, lugna löprundor och dagar med korta och tuffa. På så sätt tvingar du kroppen att prestera maximalt. Variationen betyder nämligen att kroppen inte har en chans att vänja sig vid ett tempo. Alla sorters löpning förbränner dock massor av kalorier och gynnar därmed det totala kalorikontot. Så det viktigaste är att du springer regelbundet.

Källa: iform


Cateyeliner med en annorlunda tvist


Bilder från: MUA, Modefeber, Simonsson


Makeup-inspiration

Olika makeup-stilar som kan användas både dagtid och kvällstid. Låt dig inspireras!


De vanligaste träningsmyterna del 9 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 9:
"Jag har inte tid att träna" 

En vanlig kommentar som jag som tränare får höra är att ”jag har inte tid att träna”. Jag tycker att det är en ganska så dålig ursäkt för att inte träna och ta hand om sin kropp och hälsa. Tid finns, men det handlar om att prioritera och se vad just DU kan göra för att träningen ska få en naturlig plats i din vardag.

Ett dygn har 24 timmar. Säg att du sover sju av dem och sedan har du en timmes förberedelser hemma på morgonen. Du jobbar eller går i skolan, runt åtta timmar. Då har du fortfarande åtta timmar över. En del av den tiden försvinner såklart bort till att ta dig mellan hemmet och jobbet/skolan, till att laga mat och att äta. Men – det finns fortfarande tid över, tid som du kanske idag väljer att spendera i soffan framför tv:n.

Det behövs oftast inga radikala förändringar för att få in träningen regelbundet. Med små medel kommer man långt. Det gäller att bestämma sig för hur viktigt det är för en själv.

Här kommer mina tips som gör att du lättare kommer igång med träningen:
- Boka in träningen i din kalender och värdera din träning på samma sätt som du gör med andra möten, boka inte av bara för att du inte orkar. Träning ger energi! Du behöver inte träna i flera timmar, ge dig ut på en tjugo minuters löprunda, styrketräna med övningar som involverar många muskler.
- Träna hemma. Då krävs ingen resväg och du kan träna framför tv:n om du absolut inte vill missa ditt favoritprogram.
- Promenera med en vän. Brukar du sitta i timmar och prata i telefon, eller chatta, med kompisar – varför inte ta en promenad tillsammans istället, eller en lugn joggingtur?

Analysera ditt liv. Hur ser ditt liv ut? För en del fungerar det bäst att klämma in träningen på morgonen, för andra är det lunchen som gäller och ytterligare några föredrar kvällen. Välj det som passar din livssituation bäst – då kommer det även bli lättast att få det till en vana. Såklart så finns det perioder med mycket stress och då man har tusen saker att göra. Då kanske inte träningen ligger högst på din prioriteringslista. Men – jag tränar alltid när jag är stressad. Jag upplever att träningen ger mig mer kraft att kunna fokusera på mina uppgifter efteråt och jag får mer energi så jag känner att jag orkar mer. Varför inte testa? Ta en halvtimmes paus – gör av med lite energi för att sedan kunna känna dig piggare, alertare och mer fokuserad när du tar tag i din uppgift.

Källa: Therese Alvén

Makeup basics: röda läppar och lösögonfransar
Modellernas skönhetstips: GelilaGelila använder Kiehl's Tea Tree Oil Toner två gånger dagligen som makeupremover och ansiktsvattten. 


De vanligaste träningsmyterna del 8 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 8:
"Jag är student och har inte råd att äta sunt. Bra mat är så dyr" 

Falskt

En ursäkt som jag ibland hör av folk är att de inte har råd att äta nyttigt. Det verkar finnas en tro om att dyr mat är nyttig mat. Visst är det sant till en viss del, det finns dyra produkter, men det går att se det på olika sätt. Och skräpmat som färdigfryst pizza och liknande är också rätt dyrt – och inte särskilt nyttigt. När man studerar så behöver man äta regelbundet för att orka. Hjärnan kräver mycket energi för att orka tänka och fokusera – en bra kost kan därför leda till bättre studieresultat.

Ekologisk mat kostar mer än vanlig mat. Så om du vill äta så mycket ekologiskt som möjligt är det något som du ska vara medveten om. Men det här är en prioriteringsfråga – vill du äta ekologiskt finns det säkert något annat som du kan bortprioritera. Eller så väljer du några ekologiska produkter och några vanliga. Allt efter dina förutsättningar.

Är du student, vill äta nyttigt och ändå ha matpengar kvar i slutet av månaden:
- Gröt är ett billigt och bra frukostalternativ. Tillsätt exempelvis linfrön och äppelmos, tinade bär eller kanel och russin plus mjölk.
- Gör storkok! Storhandla och ställ dig sedan vid spisen och gör exempelvis en gryta. Använd mycket bönor och rotfrukter som är billigt, gott och otroligt bra. Är kyckling, fisk eller kött nedsatt? – köp på dig och laga till det – frys sedan ner det portionsvis.
- Ta med dig matlåda till skolan (om du inte får mat gratis i skolan). Du spar massvis på att inte köpa lunch ute varje dag. Dessutom får du oftast bättre mat om du lagar den själv – du har ingen aning om hur maten i skolan är tillagad.
- Långa skoldagar gör en sugen – och kanske ska du även träna på eftermiddagen? Ta med dig mellanmål för att undvika kafeterians risifrutti och ostfralla. Ta med dig hårdkokt ägg, en grov smörgås med exempelvis kalkon eller skinka, en skalad morot. Ett tips är att ta med sig en liten kylväska så att maten håller sig fräsch. Det finns små varianter som rymmer exempelvis en smörgås och en dryck.

Källa: Therese Alvén


Krulligt hår
Som jag tidigare nämnt gillar jag stort och krulligt hår (läs: afro). Här är dock lite större lockar, men har i princip samma volym. Skit snyggt!


Veckans citat av okänd


Hur man gör afrohår

Jag har ibland dagar då jag önskade att jag hade gyllenebrun hy och ett stort afrohår som modellen ovan. Det är så snyggt och coolt! Dessutom kan man leka med massvis av klara färger både på kläder och makeup. Det är liksom inte samma sak om man är skandinaviskt blek med blont hår.

Hursomhelst kan man skapa afrohår på ett rakt hår. Det gäller dock att ha tålamod och tid, för det tar ganska lång tid. Det finns två knep man kan använda för att få till krullet!

Första alternativet (tidskrävande men mer hållbart):
Det man behöver är en träpinne och en plattång! Ta en liten bit hår och vira det runt träpinnen (den ska vara ganska tunn) och platta därefter håret ganska noga längs pinnen. Sen tar man ut pinnen och voila - en minilock! Sen gör man så genom hela håret och därefter ruffsar man till det! Enkelt, men tidskrävande.

Andra (mindre krävande) alternativet:
Innan läggdags, duscha håret och snurra håret i piprensare. På morgonen då håret torkat tar du bort piprensarna och voila - afrohår!

Glöm inte hårspray!

Modellernas skönhetstips: SabinaSabina använder Vitamin E olja och Vaseline som ögonkräm innan sovdags. E-vitamin hjälper ögonfransarna att bli längre och starkare.


Synliga nyckelben är faktiskt snyggt!

Jag har alltid tyckt att synliga nyckelben är supersnyggt! Speciellt om man lägger lite guldskimmer (ex Nuxe - Huile Prodigieuse). Det blir omedvetet sexigt en utekväll.

Blindskrift på väggen?

Hittade den här bilden för kanske ett år sedan och sparade för inspiration. Skulle kunna fungera som en fondvägg för en ganska stilren inredning. Däremot tror jag inte man kan hänga upp tavlor på denna vägg. 

Kommer dock ej ihåg, varifrån bilden kommer eller var man kan hitta tapeten. Synd.  

De vanligaste träningsmyterna del 7 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 6: Sötsug
"Sötsaker på helgen förstör träningen" 

Falskt

Många som satsar hårt på sin träning och som lägger ner mycket kraft och energi på att leva ett hälsosamt liv tänker även på att äta nyttig kost. Maten är viktig för oss, och särskilt när man tränar är man i behov av bra mat för att orka med alla aktiviteter. Men man ska inte gå till överdrift. Att äta FÖR nyttigt och FÖR strikt är inte bra för de flesta av oss. Och att lägga för mycket fokus på kosten, börja räkna kalorier etcetera leder lätt till ätstörningar och ett tvångsmässigt beteende runt maten.

Därför vill jag avråda till detta. Istället tycker jag att man ska äta vanlig mat. Inte utesluta fett. Inte utesluta kolhydrater. Inte äta pulverdieter. Man ska kunna äta allt (med hänsyn till allergier och så vidare) men i olika mängd. All mat är onyttig om man äter för mycket av den.

På vardagar är det bra att försöka äta nyttigt. Se till att det är grönsaker till varje måltid, ät ordentliga mellanmål om du tränar och lever ett aktivt liv och ät så att du är mätt men inte övermätt. Jag brukar försöka tänka att vardag ska vara vardag och helg ska vara helg. Med det menar jag att på helgen är det okej med efterrätter, snacks i soffan och kanske en fet sås. På vardagen kan man välja nyttigare alternativ men ändå äta normal mat. Jag får en del frågor från oroliga som undrar om det är okej att äta sötsaker och mer ”onyttigt” på helgerna. De är rädda för att detta ska rasera det de har byggt upp under veckan och göra att de inte får något resultat av träningen.

Om man inte har mycket speciella skäl, exempelvis att man ska tävla i fitness inom några veckor så tror jag att det finns positiva konsekvenser av att äta det man är sugen på under helgen. Du tillfredsställer ditt sug och kan således leva nyttigare resten av veckan. Om du däremot bara fortsätter att vara sugen finns risken att du tillslut överäter det du vill ha. Dessutom så är det socialt och trevligt att kunna äta en nybakt kanelbulle eller en påse godis utan att få ångest om man är sugen. Och du kommer inte att öka en massa i vikt bara för att du äter mer en eller två dagar i veckan eller få sämre träningsresultat. Jag tror snarare att de blir bättre. Du får mer energi och du kan fokusera mer när du håller på om du även tar ledigt ibland.

Jag menar nu inte att man ska trycka i sig allt man kommer åt bara för att det är helg. Men ett hälsosamt liv enligt mig innehåller både träning och vila och nyttigt och onyttigt. Då mår vi som bäst i kropp och själ. 

Källa: Therese Alvén

Veckans citat av J.K. Rowling


Ät dig till superkrafter på gymmet

Många av oss inser inte vikten av att äta ordentligt när vi tränar. Här får du några enkla tips som kan hjälpa dig på vägen mot en effektivare träning där du orkar mer.

En till två timmar innan träning

Ät något med högt kolhydratsinnehåll. Detta hjälper dig både fysiskt och psykiskt och du får i dig energi så att du klarar träningen. Komplettera gärna med protein så håller energin i sig längre.
Tips!
Bra mat att äta innan träning är till exempel en skål med mjölk och flingor, toppat med lite frukt.

Under träning

Om du tränar mer än 60 minuter åt gången kan det vara bra att fylla på kroppens skafferier. I kroppens muskler lagras nämligen glykogen, kroppens och musklernas bränsle. Om man tränar ett långt pass har dessa en tendens att ta slut. Men genom att äta något litet under träningen kan du lugnt köra vidare och fortfarande prestera bra.
Tips!
Många använder sig gärna av sportdrycker för att få i sig extra energi, men något som har visat sig ha minst lika bra effekt om inte ännu bättre är en portion havregryn med lättmjölk och lite socker. Billigare är det också och bättre för kroppen än en massa tillsatser och konstgjorda preparat.

Efter träning

Inom 30 minuter efter avslutad träning ska du gärna få i dig något. En blandning av kolhydrater och protein är att föredra. Efter hård träning som pågår i mer än en timme är kroppen i desperat behov av att fylla på glykogen. Detta så att kroppen ska kunna reparera och bygga upp musklerna igen.
Tips!
Att få i sig ett helt mål efter träningen kan vara svårt att hinna med. Många kör med olika slags ersättningar och pulver. Men faktum är dock att kroppen inte alls tar upp dessa lika bra som riktig mat. Därför är till exempel en ostmacka eller kanske en banan och ett glas mjölk ett bättre alternativ. Det är dessutom billigare.

Att äta ordentligt när man tränar är livsviktigt. Om man inte gör det bryts kroppen ned istället för att byggas upp och den som tränar ser sällan några resultat.

Källa: improveme

Modellernas skönhetstips: DelphineDelphine använder emellanåt Thermal Water spray av märket Uriage som återfuktar utan att göra hyn oljig.


De vanligaste träningsmyterna del 6 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 6: Träningsvärk
"Ingen träningsvärk = inget resultat" 

Falskt

Träningsvärken måste vara den skönaste värk som finns. Det tycker i alla fall jag! Mentalt så tycker jag att det känns bra eftersom jag känner av träningen i flera dagar efter det att träningen är över. Och vi gillar ju alla att känna att vi har gjort något bra. Men – träningsvärk är inte ett tecken på att man har tränat ordentligt. Och får man inte träningsvärk så innebär det inte att träningen inte har gett något resultat.

Länge har man trott att träningsvärk beror på en liten skada som sker i muskeln, men nya rön visar att träningsvärk inte alls beror på en skada i muskeln utan tvärtom så handlar det om en omedelbar förstärkning av musklerna, och det förklarar varför man inte får träningsvärk om man belastar samma muskler på samma sätt om och om igen.

En del personer får lättare träningsvärk än andra. Själv får jag träningsvärk om jag har tagit uppehåll från styrketräningen ett par veckor, exempelvis efter sjukdom eller semester, men efter första passet så får jag ingen mer värk förrän jag testar något nytt. Mest träningsvärk får man av excentrisk träning (när musklerna bromsar – exempelvis när du går nerför en trappa eller håller emot vikten på väg ner i rörelsen när du gör en bicepscurl). Om du har träningsvärk så kan det ändå vara skönt att träna försiktigt. Exempelvis kan en powerwalk eller ett spinningpass vara bra alternativ. Då får du nämligen igång blodflödet i kroppen vilket kan hjälpa värken att försvinna snabbare. Avsluta med lätt stretch.

Sammanfattning:
Får du inte träningsvärk så innebär det inte att du har slarvat. Du kan fortfarande ha tränat ett grymt pass och tagit i ordentligt. Se träningsvärken som en skön bonus (om du som jag gillar den) när den kommer, och fortsätt att variera din träning för att få resultat.

Källa: Therese Alvén

För att få vitare ögonvitor (och vitare tänder)Ögonvitor ser vitare ut om du väljer eyeliner med kall (blå) underton, och omvänt ser gulare ut med varm nyans. Samma gäller tänderna vid valet av läppstiftets färg (som jag har nämnt tidigare).


Utveckla din löpning med löpskolningLöptränaren Anders Szalkai visar sju övningar för alla som vill utveckla sin löpning till det maximala. Skolningen innehåller 7 olika spänst-, stryke- och koordinationsövningar som hjälper alla löpare att springa snabbare, få en bättre teknik och på sikt vara skadeförebyggande. Löpskolningen är på svenska och finns här.


De vanligaste träningsmyterna del 5 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 5: Kaffe
"Kaffe innan träning ökar fettförbränningen"

Sant

Dricker du kaffe innan träning så går ämnesomsättningen upp lite extra. Detta sker inte bara vid träning utan vid alla tillfällen under dagen. Även en del kryddor, som exempelvis chili och kanel kan öka ämnesomsättningen. Med det sagt så tycker jag inte att du ska proppa i dig dessa varor bara för att bränna, utan ät dem för att de är goda och förhöjer smaken på maten. Att ämnesomsättningen ökar kan du se som en bonus. Sedan är det inte så att den ökar dramatiskt mycket, men en liten ökning sker, och alla bäckar små .. Kaffe är vätskedrivande och för mycket kaffe och för lite vatten i övrigt kan göra att du får i dig för lite vätska och presterar sämre så se till att även dricka mycket vatten. Kaffe innehåller även koffein som stressar kroppen, och jag skulle inte rekommendera ett intag större än två-tre koppar om dagen.

Kaffe innan träning kan förutom ämnesomsättning även påverka prestationsförmågan men det skiljer sig åt mellan olika personer och det går inte att säga hur mycket prestationen höjs. En del blir jättepigga medan andra inte påverkas alls och det är just koffeinet och den ökade pigghetskänslan som gör att prestationen höjs.

Ät och drick med måtta – då mår du som bäst.

Källa: Therese Alvén

Anti-aging ingredienser du ska använda (del två)

Det har kommit helt nya anti-aging ingredienser som är effektiva och håller vad de lovar. Fina linjer, ögonpåsar, torr hy och gråa hårstrån är snart ett minne blott!

Se del ett
här

Alfaliponsyra
Alfaliponsyra (ALA) är den mest kraftfulla av alla antioxidanter. ALA gör något mer än vad andra antioxidanter klarar av. Den är både fett- och vatten löslig, vilket betyder att den kan arbeta inne i cellen och cellmembranet för att därmed uppnå häpnadsväckande anti-aging resultat. I en studie som gjordes i British Journal of Dermatology, testades kvinnor i medelåldern och antalet rynkor minskade med cirka 50 %.
Finns bland annat i:
Aubrey Organics Night Creme with ALA och Kalologie Infuse Antioxidant Serum

Lactobacillus

Bibehåller balansen av fukt och goda bakterier i hyn, precis som fil och yoghurt gör för tarmarna. I ansiktet påskyndar Lactobacillus även läkninsprocessen, särskilt efter peeling.
Finns bland annat i:
Clinique Medical's produkter

Pholerin
Är en antioxidant som utvins ur äpplen. Och när det är kombinerat med vitamin C och ferulic syra, har det visat sig att penetrera huden och stör bildningen av bruna fläckar och rynkor. Det skyddar också mot DNA-förändringar och hämnar därmed uppkomsten av hudcancer.
Finns bland annat i:
SkinCeuticals Pholertin CF serum

Isotretinoin
Den viktigaste ingrediensen i Accutane som används bland annat mot svår akne. Vad som är nytt är att den även kan förbättra rynkor, hudton och pigmentfläckar. Bäst av allt, håller dess effekter i flera år.
Finns bland annat i:
Accutane

Polyfluoroesters
Motverkar frissigt hår men till skillnad från silikon, tämjer den friss utan att tynga ner håret. Det tränger sig in i hårstråna och hindrar fukt att göra håret frissigt.
Finns bland annat i:
No Frizz by Living Proof

Källa: allure.com

Modellernas skönhetstips: LorieJa, det stämmer, avokado olja kan användas som en mycket effektiv hårinpackning. Lorie säger avokado olja är perfekt för att återställa fukt till stressat hår.

De vanligaste träningsmyterna del 4 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 4: Fettförbränning
"Jag måste träna minst 20 minuter innan fettförbränningen sätter igång"

Jag hör till dem som när jag var yngre trodde att jag var tvungen att träna minst 20 minuter innan fettförbränningen skulle sätta igång. Vid 20 minuters konditionsträning skulle det finnas en magisk gräns där började kroppen bränna fett. Så fel jag hade. Tur att jag vet bättre idag

Kroppen bränner fett hela tiden, både när du vilar och när du tränar, och den där magiska gränsen existerar inte. Däremot så bränner du såklart mer när du tränar, både kolhydrater och fett. Att hålla på under lång tid främjar konditionen om du tränar så att du blir svettig och flåsig. Sedan är det bästa att varva intervaller (där du går upp och ner i puls och ansträngning) och distansträning (där du håller en mer jämn puls) för att få bäst effekt av träningen.

Sedan tycker jag personligen att man inte ska lägga så stort fokus på att tänka på fettförbränningen konstant. Träna för att det är kul, då kommer även träningen bli effektiv och ge resultat. Om du bara tränar för att bränna fett och samtidigt tycker att det är urtrist så kommer du snart att sluta. Leta därför tills du hittar den träningsform som du älskar. Och ge det gärna mer än ett försök. Ibland behöver man komma över en mental spärr innan man faktiskt inser att det är roligt att träna. För det är det!

Källa: Therese Alvén


Förebygg och vårda acne på kroppen

Pormaskar och finnar kan dyka upp var som helst i ansiktet, bröstet eller ryggen! Acne på kroppen är vanligast hos personer med genetiskt fet hud. Men en person som alltför feta hudkrämer eller kroppsvårdsprodukter som täpper igen porerna kan uppleva pormaskar på kroppen.

Här är 6 tips för att kontrollera och förhindra kropp akne:
- Använd naturliga fibrer i kläder (såsom bomull, ull och linne) och håll borta från syntetiskt material (såsom akryl, polyster osv). Eller använd tyg som utvecklats särskilt för att transportera bort fukt från huden. Detta är särskilt viktigt om du tränar.
- Förekommer det acne på ryggen och du använder ryggsäck? Bär en handväska istället.
- Duscha så ofta som möjligt om du svettas mycket, var även noga att duscha efter fysisk ansträning (såsom träning).
- Tvätta de drabbade områdena med ett rengöringsmedel avsedda för acne-benägen hud.
- Smörj inte in det drabbade området utan låt det torka. Lider du av torr hy, återfukta med en noncomedogenic fuktighetskräm.
- Balsam och hårinpackning kan vara den största orsaken till finnar på ryggen. Skölj därmed håret i framåtlutad riktning för att inte produkterna kommer åt porerna på ryggen (som öppnats av den varma duschen).

Tips på produkter
Dermalogica - Ultimate buffing cloth
Md Formulations - Vit-A-Plus Body Clearing Complex Spray

Kändisarnas förvandling

Till vardags ser kändisarna ut som vilken människa som helst och resultatet vi ser på röda mattan tar timmar att fixa. Improveme har tagit fram bilder som visar hur de ser ut med och utan makeup.

Lär dig att sova middag på rätt sätt

Nu finns det ett enklare sätt att bli effektiv på jobbet eller skolan - vila. Ny forskning visar att en kort tupplur gör dig både piggare och gladare. En kortare tupplur reducuerar även stress och sänker risken att drabbas av stroke, diabetes och viktuppgång. Men för att förstå hur du vilar bäst - när och hur länge - måste du först lyssna på din kropp.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
För att bestämma när det är bäst att vila, måste du känna till din egen dygnsrytm. När kliver du upp och när somnar du på kvällen om du är ledig?

Morgonmänniska
Vaknar runt 6:00
Lägger dig runt 21:00-22:00
Vila helst runt 13:00

Kvällsmänniska
Vaknar runt 8:00-9:00
Lägger dig efter 1:00
Vila helst runt 14:00-15:00

Längden på tuppluren
Får inte överstiga 45 minuter om du ska vakna utvilad. Annars är risken stor att du känner dig sömning resten av dagen. En rekommenderad längd på tuppluren är 20 minuter. Det räcker för att du ska känna dig piggare. Ställ en klocka eller mobilen på alarm, så att du verkligen kliver upp efter utsatt tid.

Förberedelser
- Hitta en bekväm plats att vila på (någonstans du kan ligga ned, det tar annars 50 % längre att somna om du sitter upp)
- Mörklägg rummet eller använd ögonmask
- Lugna din kropp genom att ta djupa andetag långsamt. Slappna av samtidigt i musklerna.
- Om det är oljud omkring dig, använd öronproppar eller lyssna på lugn musik eller ljud (ex porlande vatten, kvitter) som du laddar i din iPod 
- Stäng ute alla tankar
- Försök att undvika alltför varma filtar och täcken (överdrivet med värme förbereder din kropp på sömn som gör dig sömning också efter vilan)
- Glöm inte att ställa alarm!

Källa: boston.com


Färgstark och glittrig partymakeup!

Vågad men snygg makeup för utekvällar. Skulle dock föredra neutrala läppar som balanserar de intensiva ögonen. Rosa läppar till denna ögonmakeup tenderar att dras åt DragQueen-looken.

Produkter som användes till looken:
MAC
Paintily Paint pot
MAC Chrome Yellow Eyeshadow
MAC EZR (to fix glitter)
MAC Crystallized Yellow glitter
Chanel Mat Lumiere Foundation
Bobbi Brown Concealer
Chanel Bronze Universal Bronzer
Benefit 10 Blusher
Estee Lauder brow pencil
MAC Brow Gel
MAC Magenta Lip pencil
MAC Show Orchid Lipstick (Pro stores only)
MAC No.42 Limited edition lashes.


Skönhetsmisstag du bör undvika för att se yngre ut

Tjockt lager av foundation
Tung makeup gör dig utseendemässigt äldre än vad du egentligen är. Använd därmed istället en mindre täckande foundation eller en färgad dagkräm. Så länge din hy är frisk och väl återfuktad ser den mycket ungdomligare ut än om du bär en heltäckande makeup. 

Eyeliner på den nedre fransraden
Detta gör att dina ögon ser mindre ut och uppmärksamheten riktas mot eventuella mörka ringar.

Foundations som är alltför ljus
Foundations som är ljusare än din naturliga hudton synliggör fina linjer. Håll dig till den nyans som passar din hy bäst. Använd även en ljus-reflekterade som tillför lyster till hyn.

Rouge på kindens högsta punkt (apples of the cheecks)
Det får dig att se trött och hängning ut. Använd istället lite färg ovanpå kindbenen, inte för nära näsan, och lyfta den uppåt med en pensel som är stor nog att täcka hela käkbenet. Hoppa även över rouge som drar åt blåa eller bruna nyanser. En neutral rosig färg smickrar alla hudtoner och ger hyn lyster.

Maskara på den nedre fransraden
Gäller samma sak som med eyelinern. Det synliggör fina linjer kring ögonen och mörka ringar. Använd istället den svartaste maskaran du kan hitta på endast de övre fransarna, det gör dina ögonvitor både klarare och vitare. Glöm inte böja dina fransar, det gör dina ögon större och därmed yngre.

Källa: allure.com

De vanligaste festmyterna

Du har säkert stött på dem. Påståenden och myterna som dyker upp innan, under och efter festen. Vi har tagit tag i de vanligaste och rett ut dem. Så att du nästa gång kan festa smart och förståndigt.

Vattenpipan

Är du en av dem som motsätter dig vanlig rökning men är helt övertygad om att tobaken i vattenpipan inte är skadlig? Till er kan vi säga: Nix pix, nein nein, nej nej. Så är inte fallet.
Tobaken till vattenpipan är inget undantag från vanlig tobak. Faktum är att det nästan är värre än vanlig tobak som finns i cigaretter. Studier visar att tobaken till vattenpipor innehåller åtta gånger så mycket karbonmonoxid, nästan dubbelt så mycket nikotin och 36 gånger mer tar. Dessutom sitter man oftast i längre sessioner och röker vattenpipa jämfört om man bara skulle ha rökt en cigarett. Tål att tänka på.

"Eftersom jag inte drack förra helgen kan jag ta i lite extra den här"
 Många av oss tänker ofta i de banorna. Att om man skippar att dricka helt en vecka, gör det inget om man dricker lite extra nästa. Fel, fel, fel. Vår lever kan inte hantera allt för mycket alkohol på en gång. Med andra ord, du kan inte öka mängden alkohol och dricka mer bara för att du inte drack helgen innan.

"Red Bull/Vodka gör att jag kan festa längre"
Längre, absolut. Smartare, nej. Red Bull och andra koffeindrinkar gör att vi känner oss alerta även om vi kanske inte är det. Däremot reducerar de inte effekterna av alkohol även om det kan kännas som det. Med andra ord sätts dina funktioner ned även om du inte kan känna av det. Det kan vara livsfarligt att blanda koffeindrinkar med alkohol. Vi kan till exempel få för oss att vi inte alls är fulla och att vi visst är kapabla till att köra bil. Trots att vi absolut inte är det. Se upp med det!

Veckans citat av Will Smith


De vanligaste träningsmyterna del 3 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 3: Slutar jag träna omvandlas musklerna till fett

Kan muskler omvandlas till fett? Och kan fett omvandlas till muskler? Det är många som tror det, men det är felaktigt och en myt som verkar vara svår att tysta ner. När en person börjar träna så kan en effekt vara att fett försvinner från kroppen och att musklerna växer och blir mer synliga. Då är det lätt hänt att tro att det är fettet som omvandlats till muskler – men så är alltså inte fallet. Det motsatta gäller om personen slutar att träna. Då minskar musklerna och äter du lika mycket som när du tränade fast du rör dig mindre så kommer fettet att öka på igen.

Muskler och fett är uppbyggda på olika sätt i kroppen och de kommer bara att minska eller växa i omfång beroende på hur du lever.

Är du på semester ett par veckor behöver du inte oroa dig för att komma tillbaka flera kilo tyngre och helt otränad. Ibland kan första träningspasset efter någon veckas ledighet kännas jobbigt, men du är snabbt tillbaka på samma nivå som innan. Tränar du mycket så kommer din kropp bara att uppskatta den längre vilan. När vi tränar bryts ju kroppen ner, det är när vi vilar som den bygger upp sig själv. Förhoppningsvis lite starkare än innan. Så nu tycker jag att vi skrotar den här myten en gång för alla!

Källa: Therese Alvén

Här är knepet till snabbtorkande nagellack!

Prova att stoppa dina naglar i kallt vatten när du precis målat dem med nagellack, det hjälper lacket att torka fortare. Perfekt tips till den som varken har tid eller tålamod att vänta.

Sant eller falskt om hudvård?

Allt man läser om hudvård borde tas med en nypa salt. Man ska med andra ord inte tro på precis allt som skrivs. Dr Hauschka har lyft fram en hel del påståenden om hudvård som motsäger vad många skönhetsintresserade lärt oss. Mycket kanske stämmer, men det gäller att tänka kritiskt. Läs själva och bedöm!

- För det första förespråkar Dr Hauschka fettfri nattvård, och med det menas att man inte ska smörja in ansiktet alls när man går till sängs på kvällen. Huden arbetar på natten med bland annat celldelning och om en fet creme då ligger på den är den i vägen för förnyelseprocessen. Dessutom kan man se det så att man äter och ger näring till kroppen/huden på dagen, och fastar på natten - då låter hela saken mycket vettigare! Man ska alltså rengöra huden och använda en toner på kvällen och enbart smörja in och återfukta den på dagen enligt Dr Hauschka

- Peelingprodukter ska man tydligen vara väldigt restriktiv med, in fact, helst inte använda alls! Huden har nämligen en 28-dagars cykel och döda hudceller faller av självmant när tiden är mogen. Skrubbar man tar man alltså bort hudlager som inte är redo att avlägsnas, då ser huden "rosig" och fin ut men är egentligen irriterad och skadad. Dessutom kan för mycket peelande göra att huden bygger upp en extra skyddsbarriär, vilket gör den hård och "läderartad". Tåls och tänka på nästa gång du tar en ansiktsbehandling med exempelvis peelande aha- eller fruktsyror.

Massage är en annan grej man ska ta det lugnt med i behandlingar och hemma, åtminstone när det kommer till ansiktet. Man tror nämligen att musklerna där endast sitter fast på ett fäste, men sitter på hela två fästen på resten av kroppen - alltså är ansiktet mycket känsligare och musklerna kan lossna från sina fästen i värsta fall om man tar i för hårt, vilket ger en hängande ansiktshud. En skicklig dränör/massör trycker bara lätt på vissa punkter i ansiktet, och i Dr Hauschka:s egna ansiktsbehandlingar ingår ingen traditionell massage utan man använder penslar att dränera med to be safe.

Källa: solomag


Ett annorlunda alternativ till den traditionella flätan

Dra ihop håret bakåt som vanligt, men dra det snett åt sidan och gör därefter flätan så att den även syns frammifrån. För att slippa gummisnodden i änden spraya med hårspray och kläm ihop med en plattång.

Bild: fridafahrman

De vanligaste träningsmyterna del 2 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 1: Långa och smala muskler vs korta och tjocka muskler

Många är rädda för att träna med tunga vikter och styrketräna mycket för att de inte vill få för mycket bulliga muskler. Istället tränar de med lätta vikter och många repetitioner i förhoppning om att musklerna ska forma sig som de vill. Tyvärr så kan vi bara påverka våra musklers utseende till en viss del. Du är född med vissa genetiska förutsättningar. Vissa har lätt för att lägga på sig muskler och har en synlig muskulatur utan att knappt behöva träna. Andra får kämpa som djur för att minsta lilla muskel ska synas. Orättvist? Ja, det är det, men det är ingenting vi kan göra något åt och det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen.

Jag tror att många tjejer skulle få bra resultat av träningen om de vågade lägga på större vikter när de styrketränar. Det tar tid för de flesta att få stora muskler, och även om du tror att musklerna växer enormt efter ett enda träningspass så är det inte så. Det tar tid och hårt jobb. Oavsett vilken övning du gör så ska de sista repetitionerna vara riktigt jobbiga för att träningen ska ge resultat. Styrketräning innebär nämligen att belasta muskeln mer än vad den är van vid. Det är bra att variera belastning, antalet repetitioner och sättet att träna för att utmana musklerna så mycket som möjligt och fortsätta få resultat av träningen. Har du lätt för att bygga muskler och inte vill ha så mycket muskler – träna inte så mycket styrketräning. Vill du bli starkare och få mer muskler – styrketräna mer.

Sammanfattning:
Det är en myt att man själv kan påverka utseendet på musklerna. Du kan påverka volymen med hjälp av hur mycket du tränar, men du kan inte ändra dina genetiska förutsättningar så att du får långa smala muskler eller korta bulliga. Du är skapt som du är. För att få ett bra resultat av träningen, träna varierat. Träna med tyngre vikter och färre repetitioner ibland och träna med fler repetitioner och mindre vikter ibland. Men se till att bli ordentligt trött alla gånger.

Källa: Therese Alvén

Boosta din hjärnkapacitet

I stressiga tider som dessa är det livsviktigt att hålla fokus och ha tänkarförmågan på topp. Här är de bästa knepen.

1. Dansa, dansa, dansa

Få aktiviteter aktiverar så många delar av vår hjärna som att dansa. Med andra ord kan vi slå klackarna i taket med gott samvete.

2. Ta ett besök på gymmet eller två

Enligt undersökningar och studier kan frekventa besök på gymmet hjälpa till att producera nya celler i en viss del av hjärnan som bland annat ansvarar för vårt minne.

3. Knäck ett ägg
Börja din dag med en härligt berikande äggfrukost. Gör en äggmacka, en smoothie eller varför inte bara koka ett ägg på gammalt hederligt vis? Genom det hälsosamma ägget får du i dig en rad av de livsnödvändigheter din kropp behöver. Det innehåller bland annat B-vitamin, antioxidanter och Omega-3-fetter.

4. Multitaska
När vi går från ett projekt till ett annat aktiveras olika delar av vår hjärna. Med andra ord kan det vara bra att ha flera olika projekt samtidigt och pendla mellan dessa. Var bara noga med att inte ta på dig för mycket på en gång. Då får det motsatt effekt.

5. Drick dig frisk
Det finns en studie som visar att människor som dricker tre eller fyra glas fruktjuice eller grönsaksjuice varje vecka har 76 procent mindre chans att utveckla Alzheimers än de som inte gör det.

Källa: improveme

De vanligaste träningsmyterna del 1 (av 9)

Terese Alvén som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken att berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 1: Punktförbränning
”Jag gör 1000 situps om dagen för att bli smal” 
 
De flesta vet att det inte går att punktförbränna, men ändå verkar många ändå tro, eller snarare hoppas, att det går att bestämma var på kroppen fettet ska försvinna ifrån. DET GÅR INTE - tyvärr. Går du ner i vikt så kan brösten bli mindre och du tappar ofta vikt runt hela kroppen, och stället där du verkligen vill minska i storlek brukar tyvärr minska sist då ditt komplex kan ha uppstått för att din kropp vill lagra fett där. För en del är det rumpan, andra magen. 
 
Men hjälper inte situps alls? Jo, det är klart att det gör. Genom att träna magens muskler blir de starkare och musklerna större. Men även om du har jättestarka magmuskler så kommer de inte att synas om du har fett utanför. För att minska på fettet (observera: en del fett är bra att ha!), så gäller det att konditionsträna och att äta bra. Genom att träna exempelvis spinning, löpning, aerobics, långa promenader, fotboll eller dans runt en tre gånger i veckan, röra på dig mycket till vardags (ta trappor istället för hissen, gå dit du ska), styrketräna någon gång och äta bra mat så mår kroppen bra och du håller fettförbränningen igång.
 
När jag säger bra mat så menar jag att du i varje måltid ska se till att äta något proteinrikt (kyckling, fisk, kött, bönor), fett (avokado, lax, olja) och kolhydrater (fiberpasta, råris, blandad sallad). Du får absolut äta mer onyttigt på helgen och äta godis eller det du är sugen på. Jag tror inte på några stenhårda dieter då det kan leda till att du inte orkar leva så snålt och går upp allting plus lite till efter ett par veckor, en annan sak som kan ske är att det går för långt och du utvecklar en ätstörning. Det gäller att hitta en matbalans som du klarar av att leva och må bra av. Är du idag van att äta mycket skräpmat och sötsaker så tar det ett tag att vänja sig vid den nya kosten, men det går, och då kommer du också att minska i vikt.
 
Så för att summera. Vill du gå ner i fettvikt tänk på följande:
- skrota myten om punktförbränning
- rör på dig dagligen i form av promenader
- 3-4 gånger i veckan tränar du så att du blir svettig och får upp pulsen
- ät varierat och försök att undvika sötsaker i veckan, vänta till helgen och skapa en skillnad mellan vardag och fest

källa: blondinbella

Veckans citat av Sarah Jessica Parker


Mjau, the perfect body

Vill alla (väl kanske nästintill) älskar muskulösa kroppar när det gäller attribut hos det motsatta könet. Men till skillnad från många, gillar jag inte alltför biffiga kroppar. Lagom är bäst. Ovanför är det närmaste man kan komma till perfektion! Inte för spinkig, inte för stor! Perfect!

Håll formen med hjälp av kroppens klocka

Skalman hade rätt – det är bra med fasta tider för mat, träning och sömn! Men när du ska göra vad beror på om du är morgon- eller kvällsmänniska. Här är din guide.

Träning

Träna ska du helst göra på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Under dagens andra halva är nämligen hjärt- och lungkapaciteten på topp, och kroppen är som mest flexibel. Försök också att hålla fasta träningstider, så får du ut mer av din workout. Kroppsbyggare som konsistent tränar vid samma tid på dygnet ökar sin kroppsstyrka mer än de som varierar tiderna, skriver Psychology Today.

Mat
Även när det gäller kosten är fasta tider att föredra, så mår kroppen bättre. Precis som du hört många gånger förut är frukosten dagens viktigaste mål och bör aldrig hoppas över. Utan en stadig frukost är det lätt att du äter en för stor lunch och blir trött och seg på eftermiddagen.

Här är bästa tiden att...

...vara produktiv:

Morgonmänniskor: mellan kl. 9 och 13
Kvällsmänniskor: mellan kl. 19 och 24

...gå till gymmet:

Morgonmänniskor: mellan kl. 16 och 18
Kvällsmänniskor: mellan kl. 17.30 och 19.30

...äta middag:

Morgonmänniskor: mellan kl. 17 och 19
Kvällsmänniskor: mellan kl. 20 och 22

...dricka alkohol:

Morgonmänniskor: mellan kl. 19 och 22
Kvällsmänniskor: mellan kl. 22 och 01

...göra ett prov:

Morgonmänniskor: mellan kl. 8 och 10
Kvällsmänniskor: mellan kl. 19 och 21

Mörkt bröd är inte alltid bäst

Allt mörkt bröd är inte grovt. Många sorter sötas med sirap och får då en mörkare färg, men det gör inte fiberinnehållet högt. Vad du ska spana efter är hur mycket fullkorn som finns i brödet, och se till att det innehåller minst sex gram fiber per 100 gram.

Back to reality!


Tillbaka efter ett långt jullov! Imorgon börjar skolan och det blir slut på det roliga. Nästan. Men ett nytt år, nya tag. Inte sant?


RSS 2.0