Lär dig att sova middag på rätt sätt

Nu finns det ett enklare sätt att bli effektiv på jobbet eller skolan - vila. Ny forskning visar att en kort tupplur gör dig både piggare och gladare. En kortare tupplur reducuerar även stress och sänker risken att drabbas av stroke, diabetes och viktuppgång. Men för att förstå hur du vilar bäst - när och hur länge - måste du först lyssna på din kropp.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
För att bestämma när det är bäst att vila, måste du känna till din egen dygnsrytm. När kliver du upp och när somnar du på kvällen om du är ledig?

Morgonmänniska
Vaknar runt 6:00
Lägger dig runt 21:00-22:00
Vila helst runt 13:00

Kvällsmänniska
Vaknar runt 8:00-9:00
Lägger dig efter 1:00
Vila helst runt 14:00-15:00

Längden på tuppluren
Får inte överstiga 45 minuter om du ska vakna utvilad. Annars är risken stor att du känner dig sömning resten av dagen. En rekommenderad längd på tuppluren är 20 minuter. Det räcker för att du ska känna dig piggare. Ställ en klocka eller mobilen på alarm, så att du verkligen kliver upp efter utsatt tid.

Förberedelser
- Hitta en bekväm plats att vila på (någonstans du kan ligga ned, det tar annars 50 % längre att somna om du sitter upp)
- Mörklägg rummet eller använd ögonmask
- Lugna din kropp genom att ta djupa andetag långsamt. Slappna av samtidigt i musklerna.
- Om det är oljud omkring dig, använd öronproppar eller lyssna på lugn musik eller ljud (ex porlande vatten, kvitter) som du laddar i din iPod 
- Stäng ute alla tankar
- Försök att undvika alltför varma filtar och täcken (överdrivet med värme förbereder din kropp på sömn som gör dig sömning också efter vilan)
- Glöm inte att ställa alarm!

Källa: boston.com


Kommentarer
Postat av: Carl

Har tänkt på det här ett tag. Jag blir alltid riktigt trött på eftermiddagarna/kvällarna. Jag är en morgonmänniska så det kanske inte är så konstigt egentligen. Ska prova de här tipsen!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0