Frågor och svar om konditionsträning

Är löpning på löpband lika effektivt som att springa ute i naturen?
På sätt och vis är det ingen skillnad på löpband och vanlig löpning. Du ska bara ha klart för dig att 5 kilometer på löpband inte är lika krävande som 5 kilometer i naturen. På löpbandet finns varken motvind eller ojämn terräng. Om du vill ha fullt utbyte av löpbandsträningen kan du växla mellan att löpa långsamt och snabbt. Det är inte heller någon dum idé att ändra på löpbandets lutning. Rent generellt ger löpträning i omväxlande terräng en mer allsidig träning som tränar kroppens muskler bättre än ett löpband klarar.

Varför är jag helt slut efter fem minuters löpning när jag kan cykla en hel timme i sträck?
Löpning är en av de motionsformer som ställer störst krav på konditionen. När du springer används alla stora muskler oavbrutet och suger åt sig syre. Även när du cyklar använder du de stora musklerna men då trampar och rullar du omväxlande - när du springer får musklerna ingen paus alls. När du springer använder du dessutom musklerna på ett speciellt sätt och måste därför springa ganska mycket för att bli bra. Är du i god cykelform blir du dock fortare en bra löpare än om du måste börja från början.

Bränner man mer fett om man går snabbt än om man springer?
Nej, det stämmer inte. Avgörande för en viktnedgång är att skapa störst möjliga obalans mellan kaloriintag (från mat och dryck) och kaloriförbrukning (genom fysisk aktivitet). Minut för minut förbränner du långt fler kalorier när du löper än när du går, och därför måste du träna 2-3 gånger så lång tid för att förlora lika mycket fett om du väljer att gå. En tumregel är att du förbränner lika många kalorier per kilometer när du går som när du löper. Det innebär att du kan ersätta 5 kilometers löpning med 5 kilometers gång, det tar bara lite längre tid. Har du massor av tid är en rask promenad med andra ord ett utmärkt sätt att jobba bort fett. Men har du bara en halvtimme förbränner en löprunda långt fler gram fett.

Jag har svårt att komma upp på morgnarna. Men jag har hört att det är då det är bäst att löpträna. Är det riktigt?
Undersökningar tyder faktiskt på att kroppen kan prestera mest på morgonen. Men slutet på eftermiddagen är inte heller så tokigt - det är faktiskt då de flesta världsrekorden sätts! Om du bor i stan är det en stor fördel att springa på morgonen eftersom luftföroreningarna är som minst då. Men du får ut lika mycket av en löprunda när du än springer. Så sov du bara en stund till!

Många av dem jag känner som springer får mycket skador. Vore det inte bättre att välja en annan och mildare motionsform?
Det råder ingen tvekan om att skaderisken är större om du springer än om du till exempel simmar eller cyklar. Men om du har bra skor, inte alltid springer på asfalt och går ut mjukt är risken ytterst liten. Och löpning är bra eftersom det är både lätt och billigt. Det enda du egentligen behöver för att bränna kalorier, bli snyggare och få bättre kondition är ett par löpskor och en halvtimme till övers. Varken cykling eller simning kan konkurrera med det!

Hur ska jag springa för att förbränna mest fett?
Ett effektivt sätt att bli av med fett är att varva dagar med långa, lugna löprundor och dagar med korta och tuffa. På så sätt tvingar du kroppen att prestera maximalt. Variationen betyder nämligen att kroppen inte har en chans att vänja sig vid ett tempo. Alla sorters löpning förbränner dock massor av kalorier och gynnar därmed det totala kalorikontot. Så det viktigaste är att du springer regelbundet.

Källa: iform


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0