De vanligaste träningsmyterna del 8 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 8:
"Jag är student och har inte råd att äta sunt. Bra mat är så dyr" 

Falskt

En ursäkt som jag ibland hör av folk är att de inte har råd att äta nyttigt. Det verkar finnas en tro om att dyr mat är nyttig mat. Visst är det sant till en viss del, det finns dyra produkter, men det går att se det på olika sätt. Och skräpmat som färdigfryst pizza och liknande är också rätt dyrt – och inte särskilt nyttigt. När man studerar så behöver man äta regelbundet för att orka. Hjärnan kräver mycket energi för att orka tänka och fokusera – en bra kost kan därför leda till bättre studieresultat.

Ekologisk mat kostar mer än vanlig mat. Så om du vill äta så mycket ekologiskt som möjligt är det något som du ska vara medveten om. Men det här är en prioriteringsfråga – vill du äta ekologiskt finns det säkert något annat som du kan bortprioritera. Eller så väljer du några ekologiska produkter och några vanliga. Allt efter dina förutsättningar.

Är du student, vill äta nyttigt och ändå ha matpengar kvar i slutet av månaden:
- Gröt är ett billigt och bra frukostalternativ. Tillsätt exempelvis linfrön och äppelmos, tinade bär eller kanel och russin plus mjölk.
- Gör storkok! Storhandla och ställ dig sedan vid spisen och gör exempelvis en gryta. Använd mycket bönor och rotfrukter som är billigt, gott och otroligt bra. Är kyckling, fisk eller kött nedsatt? – köp på dig och laga till det – frys sedan ner det portionsvis.
- Ta med dig matlåda till skolan (om du inte får mat gratis i skolan). Du spar massvis på att inte köpa lunch ute varje dag. Dessutom får du oftast bättre mat om du lagar den själv – du har ingen aning om hur maten i skolan är tillagad.
- Långa skoldagar gör en sugen – och kanske ska du även träna på eftermiddagen? Ta med dig mellanmål för att undvika kafeterians risifrutti och ostfralla. Ta med dig hårdkokt ägg, en grov smörgås med exempelvis kalkon eller skinka, en skalad morot. Ett tips är att ta med sig en liten kylväska så att maten håller sig fräsch. Det finns små varianter som rymmer exempelvis en smörgås och en dryck.

Källa: Therese Alvén


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0