De vanligaste träningsmyterna del 5 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 5: Kaffe
"Kaffe innan träning ökar fettförbränningen"

Sant

Dricker du kaffe innan träning så går ämnesomsättningen upp lite extra. Detta sker inte bara vid träning utan vid alla tillfällen under dagen. Även en del kryddor, som exempelvis chili och kanel kan öka ämnesomsättningen. Med det sagt så tycker jag inte att du ska proppa i dig dessa varor bara för att bränna, utan ät dem för att de är goda och förhöjer smaken på maten. Att ämnesomsättningen ökar kan du se som en bonus. Sedan är det inte så att den ökar dramatiskt mycket, men en liten ökning sker, och alla bäckar små .. Kaffe är vätskedrivande och för mycket kaffe och för lite vatten i övrigt kan göra att du får i dig för lite vätska och presterar sämre så se till att även dricka mycket vatten. Kaffe innehåller även koffein som stressar kroppen, och jag skulle inte rekommendera ett intag större än två-tre koppar om dagen.

Kaffe innan träning kan förutom ämnesomsättning även påverka prestationsförmågan men det skiljer sig åt mellan olika personer och det går inte att säga hur mycket prestationen höjs. En del blir jättepigga medan andra inte påverkas alls och det är just koffeinet och den ökade pigghetskänslan som gör att prestationen höjs.

Ät och drick med måtta – då mår du som bäst.

Källa: Therese Alvén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0