De vanligaste träningsmyterna del 3 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 3: Slutar jag träna omvandlas musklerna till fett

Kan muskler omvandlas till fett? Och kan fett omvandlas till muskler? Det är många som tror det, men det är felaktigt och en myt som verkar vara svår att tysta ner. När en person börjar träna så kan en effekt vara att fett försvinner från kroppen och att musklerna växer och blir mer synliga. Då är det lätt hänt att tro att det är fettet som omvandlats till muskler – men så är alltså inte fallet. Det motsatta gäller om personen slutar att träna. Då minskar musklerna och äter du lika mycket som när du tränade fast du rör dig mindre så kommer fettet att öka på igen.

Muskler och fett är uppbyggda på olika sätt i kroppen och de kommer bara att minska eller växa i omfång beroende på hur du lever.

Är du på semester ett par veckor behöver du inte oroa dig för att komma tillbaka flera kilo tyngre och helt otränad. Ibland kan första träningspasset efter någon veckas ledighet kännas jobbigt, men du är snabbt tillbaka på samma nivå som innan. Tränar du mycket så kommer din kropp bara att uppskatta den längre vilan. När vi tränar bryts ju kroppen ner, det är när vi vilar som den bygger upp sig själv. Förhoppningsvis lite starkare än innan. Så nu tycker jag att vi skrotar den här myten en gång för alla!

Källa: Therese Alvén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0