De vanligaste träningsmyterna del 2 (av 9)

Therese Alvén, som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken, berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 1: Långa och smala muskler vs korta och tjocka muskler

Många är rädda för att träna med tunga vikter och styrketräna mycket för att de inte vill få för mycket bulliga muskler. Istället tränar de med lätta vikter och många repetitioner i förhoppning om att musklerna ska forma sig som de vill. Tyvärr så kan vi bara påverka våra musklers utseende till en viss del. Du är född med vissa genetiska förutsättningar. Vissa har lätt för att lägga på sig muskler och har en synlig muskulatur utan att knappt behöva träna. Andra får kämpa som djur för att minsta lilla muskel ska synas. Orättvist? Ja, det är det, men det är ingenting vi kan göra något åt och det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen.

Jag tror att många tjejer skulle få bra resultat av träningen om de vågade lägga på större vikter när de styrketränar. Det tar tid för de flesta att få stora muskler, och även om du tror att musklerna växer enormt efter ett enda träningspass så är det inte så. Det tar tid och hårt jobb. Oavsett vilken övning du gör så ska de sista repetitionerna vara riktigt jobbiga för att träningen ska ge resultat. Styrketräning innebär nämligen att belasta muskeln mer än vad den är van vid. Det är bra att variera belastning, antalet repetitioner och sättet att träna för att utmana musklerna så mycket som möjligt och fortsätta få resultat av träningen. Har du lätt för att bygga muskler och inte vill ha så mycket muskler – träna inte så mycket styrketräning. Vill du bli starkare och få mer muskler – styrketräna mer.

Sammanfattning:
Det är en myt att man själv kan påverka utseendet på musklerna. Du kan påverka volymen med hjälp av hur mycket du tränar, men du kan inte ändra dina genetiska förutsättningar så att du får långa smala muskler eller korta bulliga. Du är skapt som du är. För att få ett bra resultat av träningen, träna varierat. Träna med tyngre vikter och färre repetitioner ibland och träna med fler repetitioner och mindre vikter ibland. Men se till att bli ordentligt trött alla gånger.

Källa: Therese Alvén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0