De vanligaste träningsmyterna del 1 (av 9)

Terese Alvén som har jobbat med träning i 12 år och skriver träningsbloggen Spark i baken att berättar om det ligger någon sanning i de vanligaste tränings- och kostmyterna.

Myt 1: Punktförbränning
”Jag gör 1000 situps om dagen för att bli smal” 
 
De flesta vet att det inte går att punktförbränna, men ändå verkar många ändå tro, eller snarare hoppas, att det går att bestämma var på kroppen fettet ska försvinna ifrån. DET GÅR INTE - tyvärr. Går du ner i vikt så kan brösten bli mindre och du tappar ofta vikt runt hela kroppen, och stället där du verkligen vill minska i storlek brukar tyvärr minska sist då ditt komplex kan ha uppstått för att din kropp vill lagra fett där. För en del är det rumpan, andra magen. 
 
Men hjälper inte situps alls? Jo, det är klart att det gör. Genom att träna magens muskler blir de starkare och musklerna större. Men även om du har jättestarka magmuskler så kommer de inte att synas om du har fett utanför. För att minska på fettet (observera: en del fett är bra att ha!), så gäller det att konditionsträna och att äta bra. Genom att träna exempelvis spinning, löpning, aerobics, långa promenader, fotboll eller dans runt en tre gånger i veckan, röra på dig mycket till vardags (ta trappor istället för hissen, gå dit du ska), styrketräna någon gång och äta bra mat så mår kroppen bra och du håller fettförbränningen igång.
 
När jag säger bra mat så menar jag att du i varje måltid ska se till att äta något proteinrikt (kyckling, fisk, kött, bönor), fett (avokado, lax, olja) och kolhydrater (fiberpasta, råris, blandad sallad). Du får absolut äta mer onyttigt på helgen och äta godis eller det du är sugen på. Jag tror inte på några stenhårda dieter då det kan leda till att du inte orkar leva så snålt och går upp allting plus lite till efter ett par veckor, en annan sak som kan ske är att det går för långt och du utvecklar en ätstörning. Det gäller att hitta en matbalans som du klarar av att leva och må bra av. Är du idag van att äta mycket skräpmat och sötsaker så tar det ett tag att vänja sig vid den nya kosten, men det går, och då kommer du också att minska i vikt.
 
Så för att summera. Vill du gå ner i fettvikt tänk på följande:
- skrota myten om punktförbränning
- rör på dig dagligen i form av promenader
- 3-4 gånger i veckan tränar du så att du blir svettig och får upp pulsen
- ät varierat och försök att undvika sötsaker i veckan, vänta till helgen och skapa en skillnad mellan vardag och fest

källa: blondinbella

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0