Ät dig till superkrafter på gymmet

Många av oss inser inte vikten av att äta ordentligt när vi tränar. Här får du några enkla tips som kan hjälpa dig på vägen mot en effektivare träning där du orkar mer.

En till två timmar innan träning

Ät något med högt kolhydratsinnehåll. Detta hjälper dig både fysiskt och psykiskt och du får i dig energi så att du klarar träningen. Komplettera gärna med protein så håller energin i sig längre.
Tips!
Bra mat att äta innan träning är till exempel en skål med mjölk och flingor, toppat med lite frukt.

Under träning

Om du tränar mer än 60 minuter åt gången kan det vara bra att fylla på kroppens skafferier. I kroppens muskler lagras nämligen glykogen, kroppens och musklernas bränsle. Om man tränar ett långt pass har dessa en tendens att ta slut. Men genom att äta något litet under träningen kan du lugnt köra vidare och fortfarande prestera bra.
Tips!
Många använder sig gärna av sportdrycker för att få i sig extra energi, men något som har visat sig ha minst lika bra effekt om inte ännu bättre är en portion havregryn med lättmjölk och lite socker. Billigare är det också och bättre för kroppen än en massa tillsatser och konstgjorda preparat.

Efter träning

Inom 30 minuter efter avslutad träning ska du gärna få i dig något. En blandning av kolhydrater och protein är att föredra. Efter hård träning som pågår i mer än en timme är kroppen i desperat behov av att fylla på glykogen. Detta så att kroppen ska kunna reparera och bygga upp musklerna igen.
Tips!
Att få i sig ett helt mål efter träningen kan vara svårt att hinna med. Många kör med olika slags ersättningar och pulver. Men faktum är dock att kroppen inte alls tar upp dessa lika bra som riktig mat. Därför är till exempel en ostmacka eller kanske en banan och ett glas mjölk ett bättre alternativ. Det är dessutom billigare.

Att äta ordentligt när man tränar är livsviktigt. Om man inte gör det bryts kroppen ned istället för att byggas upp och den som tränar ser sällan några resultat.

Källa: improveme

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0