Sant och Falskt om Alkohol

Det finns massor av myter om alkohol - har du koll på vad som är sant eller falskt? "Lite alkohol är bara bra för hjärtat" hör man ofta – men visste du att det faktiskt bara gäller för kvinnor över 45 år och att det rör sig om en mängd mellan en halv och en hel enhet? Det finns massor av myter om alkohol - har du koll på vad som är sant eller falskt?

Man blir inte tjock av vin
Jo, alkohol är dessvärre mycket fettbildande. Det innehåller nästan lika mycket energi som fett. Däremot mättar det inte nämnvärt, vilket gör att man inte äter mindre, kanske snarare mer därför att alkohol gör måltiden till en större njutning. Studier visar också att alkohol till maten hämmar fettförbränningen.

Alkohol gör det svårare att bli gravid
Nej, troligen inte. Måttliga mängder kan stimulera sexlusten, som ju är den viktigaste förutsättningen – även om mer alkohol inte främjar sexlusten ytterligare och definitivt går ut över förmågan. En del studier har visat att en alkoholkonsumtion på upp till 14 enheter i veckan kan göra det lättare att bli gravid, men det finns även studier som tvärtom pekar på längre väntetid för att lyckas. I gengäld vet man med säkerhet att alkohol är mycket skadligt för fostret och eftersom man sällan vet exakt när och om det kan vara gynnsamt är det bäst att vara försiktig.

En kopp kaffe får dig att nyktra till
Nix. Varken kaffe, frisk luft eller en dusch gör någon skillnad. Kanske känner du dig klarare i huvudet, men din kropp förbränner inte alkoholen snabbare. Fysisk aktivitet senarelägger förbränningen av alkohol, men du kan inte lura systemet för når du slutar fortsätter förbränningen och därför tar det längre tid att förbränna alkoholen än det gör i soffan.

Man förbränner en enhet på en timme
Knappast. Du förbränner mellan 1-1,5 gram alkohol per timme för varje kilo du väger. En enhet är ca 12 gram alkohol, så om du väger 60 kilo är tumregeln att du förbränner 6-9 gram i timmen och får alltså räkna med att det tar upp till två timmar. Det kan hända att du nyktrar till snabbare än vin väninna som väger exakt lika mycket som du, för det beror också på hur mycket muskel- och fettvävnad du har på kroppen. Ju fler muskler, desto bättre förbränning.

Män tål mer alkohol än kvinnor
Ja, det får vi bjuda dem på. De innehåller mer vätska och har fler muskler än kvinnor och får därför inte lika hög promille. Samtidigt är de i regel tyngre än vi så att de dessutom har en fördel när det gäller vikten.

Du blir lättare påverkad på tom mage
Ja. Du kan få ett mer oförutsägbart och snabbare rus än om du dricker efter att du har ätit eller medan du äter.

Du dödar hjärnceller när du dricker alkohol
Faktiskt inte. Senare forskning tyder inte på det, men däremot att alkohol hämmar bildandet av nya celler, vilket ju är lika illa. Missbruk över längre tid kan leda till demens.

En återställare är bästa medicinen mot baksmälla
Nej. Det finns ingen logik i att baksmälla, som är ett tecken på förgiftning, ska behandlas med mer av samma vara. Vatten är det bästa, eftersom alkohol är vätskedrivande och vätskebrist är en del av orsaken till att du mår dåligt dagen efter.

Källa: iForm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0