Andra andningen

Andra andningen är ett begrepp som brukar användas av idrottare när de tex som löpare bara springer på och knappt märker att de springer, trötthet och liknande glöms bort och man kan bara fortsätta och fortsätta. Då uppstår ett slags jämviktsläge då syreupptaget blir lika stor som syreförbrukningen. Pulsökningen i början av ett träningspass sjunker tillbaka och planar ut. 

Det tar lite olika lång tid innan man hittar denna känsla, men den brukar komma efter 10-20 minuter och du kommer lättast dit genom att starta lugnt och hålla en jämn hastighet innan du har hittat in i andningen. Fortsätt springa även om det känns som att pulsen höjdes mycket i början. Du lugnar snart ner kroppen. 
  Löpningens monotona rörelser i en lugn och jämn hastighet leder till att det utsöndras hormoner och signalämnen i kroppen som sänker stressnivån. När kroppen slappnar av minskar onödiga muskelspänningar så att rörelseekoomin förbättras och andningen blir djupare och mer avslappnad. Detta gör att du upplever löpningen lättare och att du kan springa länge. Andra begrepp för den andra andningen är second wind, runners high eller flow

Källa: Stora koditionsboken av Jonas Gustrin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0