Fyra säkra sätt att bränna fett

Vill du tappa några kilon eller hålla fast vid din idealvikt? Håll fettcellerna i schack med metoden som är skräddarsydd för din livsstil. Här är de bästa tipsen anpassade för just dig.

För dig som inte vill träna

Du har bestämt dig, fysisk aktivitet är inte din grej. Men oroa dig inte, med några extrakunskaper kan du öka din fettförbränning utan att lyfta ett finger.
Innan du börjar: Det är aldrig för sent att lägga om sina matvanor. Små enkla knep kommer att ta dig långt.
Gör så här: Ät mer mat. Ja, det kan låta paradoxalt, men mat rik på proteiner ökar förbränningen. Ladda med kött, fisk och ägg. Undvik däremot kolhydrater som finns i bröd, spannmål och godis, de mättar inte lika bra och ger sämre fettförbränning.
Drick mellan en och två liter vatten per dag. Ät ofta, men mindre portioner, det håller igång förbränningsapparaten. Är du tedrickare, fyll gärnakoppen med grönt te. Det anses öka fettförbränningen.
Krydda maten med senap, ingefära, chili och cayennepeppar. Starka kryddor ger en högre förbränning. Ät hellre varm än kall mat, varm mat ökar mättnadskänslan även om de har samma energiinnehåll.
Kosttillskottet äppelcidervinäger minskar blodsockersvängningarna och dämpar hungerkänslorna. Det roligaste sättet att öka förbränningen är att skratta (vilket ökar energianvändningen med 75 procent jämfört med när vi är i vila).
Effekt: Enkelt, men ändå inte. Du måste ändra om dina vanor och tänka på detaljerna i ditt liv.

För den otränade

Du har inte tränat tidigare, men känner att du vill börja. Du kan tänka dig en lättare motionsform till en början. Det är viktigt att den lilla insatsen ger så hög fettförbränning som möjligt.
Innan du börjar: Att gå från att vara helt otränad till en vältränad kropp är en långsiktig investering. Tänk på att du ska hålla hela vägen ut och ge det lite tid. Välj en träningsform som du tycker om.
Gör så här: Börja med att promenera. Gå i rask takt och gärna före frukost, då bränner kroppen mer fett än om du tar en kvällspromenad. Undvik att äta socker innan du tränar, den första halvtimmen går kroppen på sockerlagret, minimerar du intaget av socker före träning börjar du bränna fett fortare.
Öka efter hand dina promenader tills du kommer upp i mellan en halvtimme och en timme. Använd gärna stavar när du går.
Var noga med att äta ordentligt innan du tränar. Helst två timmar före ska du fylla på ditt energilager. Ät också ordentligt med mat efter träningen så att musklerna kan återhämta sig.
Vill du börja träna passar simning, joggning och aerobics bra. De är alla lågintensiva träningsformer som gör att kroppen bränner fett på en jämn och hög nivå. Ett bra riktmärke brukar vara att man ska kunna samtala samtidigt som man tränar, då är pulsen lagom hög.
Effekt: Ger du din träning lite tid så kommer du att bygga upp muskler och öka både din kondition och fettförbränning.

För vardagsmotionären

Du rör på dig i vardagen, cyklar till jobbet och affären och ser till att hålla igång. Du tar flera promenader i veckan och gärna trappan före rulltrappan. En till två gånger i veckan går du på ett gympapass eller styrketränar. Du vill effektivisera din fettförbränning utan att ändra dina vanor alltför mycket.
Innan du börjar: Tänk på långsiktigheten. Att få kroppen att bränna mer fett utan att öka träningsdosen kan ta tid. Men med små förändringar kommer du inte att stå lottlös.
Gör så här: Drick en kopp kaffe eller te på morgonen, det sätter igång förbränningen, och ät sedan din frukost på jobbet. På så sätt utnyttjar du cykelturen till jobbet bättre. Vill du öka på effekten ytterligare, välj kuperad terräng med backar. Drick alltid ett stort glas vatten innan du ger dig ut, det motverkar uttorkning vilket i sin tur påverkar fettförbränningen.
Variera din träning och byt ut något pass i veckan mot mer effektiva fettförbrännare. Aerobics, body pump, spinning och kampsporter får kroppen att bränna mycket fett. Du kan också byta en av dina promenader mot en lättare joggingtur. Tänk på att hellre springa riktigt långsamt, men länge, än att ta ut dig på en kort distans. Kroppen behöver tid innan den kommer igång med fettförbränningen.
Effekt: Du behöver inte ändra mängden motion, men med varierad träning och inslag av fettförbränningsträning, som till exempel body pump, kommer du att märka en klar skillnad.

För vanemotionären

Du tränar några gånger i veckan och har gjort det under en längre tid. Du njuter av träningen, men vill gärna maximera din förbränning.
Du kan tänka dig att byta träningsform om det skulle innebära att kroppen brände mer fett, men du vill inte öka träningsmängden.
Innan du börjar: Vill du öka förbränningen kanske du ska prova en ny träningsform eller byta ut några av dina pass mot andra typer av träning för att få ett varierat och fettförbränningsmaxat program.
Gör så här: Kombinera din träning med styrketräning. Ju fler muskler du har, desto mer fett bränner kroppen när du tränar. Med en större muskelmassa ökar också kroppens förbränning i vilotillstånd.
Håll koll på pulsen när du tränar. Ett bra riktmärke är 65 procent av din maxpuls. Maxpulsen räknar du enkelt ut genom att ta 220 minus din ålder.
Vila från träningen varannan dag så att musklerna får tid att återhämta sig. Är de inte i form, bryter kroppen ner dem i stället för att bygga upp dem under träningen.
Träna hellre fler gånger än en gång riktigt ordentligt. Kroppen fortsätter att bränna fett efter ditt pass och ju fler sådana gratistillfällen desto bättre.
Effekt: Du kommer att öka din muskelmassa och därmed din grundläggande fettförbränning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0