Choklad

Choklad
Alla älskar choklad! Till och med jag, men bara i små mängder. Choklad kanske inte betraktas som en läkeväxt, men det är en godsak full av nyttigheter. Visst kan det vara märkligt att världens mest välkända godis, som ofta betraktas som något helt onyttigt, kan tjäna som rena medicinen och som ett hälsosamt uppiggningsmedel. Likafullt är det ett faktum att choklad, mörk choklad, kan framkalla lyckokänslor.

Choklad innehåller ämnena anandamid och fenyletylamid. När vi äter choklad händer det någonting i hjärnan som påminner om hur det känns att vara nyförälskad. Fenyletylaminet skapar dessutom en euforisk och totalt avslappnad känsla. Ämnet vidgar blodkärlen i hjärnan. Ju högre halt av kakao chokladen innehåller, desto större effekt.

Sammanfattningsvis:
- mörk choklad har en mycket hög antioxidantionsförmåga
- mörk choklad skyddar kroppens celler mot åldrande och sjukdomar (speciellt hjärt- och kärlsjukdomar)
- ökar blodcirkulationen
- ökar syresättningen av hjärnan
- har hög koffeinhalt (t ex tolv chokladstänger innehåller lika mycket koffein som en kopp kaffe)
- en chokladstång innehåller mer kalcium, protein och riboflavin än en banan eller apelsin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0