Sjukdomar som gör dig trött


Här är de vanligaste sjukdomarna som förstör din skönhetssömn. Är du ofta trött, eller har liknande symtom som beskrivs nedan, sök upp läkare för att vara på säkra sidan. 

Hypotyreos
Brist på sköldkörtelhormon, vilket ger låg ämnesomsättning. Kroppen går på lågvarv och du känner dig trött, frusen, torr på kroppen och har svårt att memorera saker. Med tabletter som tas livet ut kan man hålla rubbningen i schack.

Depression
Nedstämdhet som inte har någon tydlig förklaring eller inte går över. Personer som är deprimerade har ofta aptitstörningar, sömnrubbningar, självmordstankar och sömnbrist.
Behandling sker via terapi eller/och läkemedel.

Diabetes
För hög sockerhalt i blodet. Symtomen är ofta törst, viktnedgång och trötthet. Beroende på typ av diabetes får patienten oftast insulin ihop med kostråd och motion.

Anemi (blodbrist)
Brist på hemoglobin, som transporterar syre till kroppens celler. Kan bero på brist på vitamin B12, folacin (folsyra) eller järn. Du känner yrsel, trötthet, försämrat minne, svaghet, känselrubbningar, balansproblem och illamående. Det kan vara knepigt att hitta orsaken till denna sjukdom och det är först när läkaren hittar en lösning som medicin går att skriva ut.

Sömnapné

Andningsuppehåll under sömnen som ger dålig syresättning av blodet, dålig sömn och en ökad påfrestning på hjärta och kärl. Oftast förenat med snarkning. Personer med sömnapné känner sig ofta tunga i huvudet, kanske med lite huvudvärk eller torrhet i halsen. För att motverka sjukdomen kan patienten använda en andningsmaskin eller annan behandling i samråd med läkare.

MS
Neurologisk sjukdom som stör hjärnans signaler till olika funktioner i kroppen. Personen får balansproblem, synnedsättning, muskelsvaghet, domningar, trötthet och yrsel. Det finns inget botemedel, däremot flera olika behandlingar som lindrar eller bromsar sjukdomen.

Cancer
Samlingsnamn på sjukdomar där celler i kroppen växer okontrollerat och förstör vävnad omkring sig. Cancer har olika symtom, men trötthet, aptitlöshet och viktnedgång är vanligt.
Det finns olika behandlingar beroende på cancerform.

Infektioner
Angrepp av virus eller bakterier som sprids via smitta från människor eller djur. Borrelia, körtelfeber, bihåleinflammation och influensa är exempel på infektioner som kan göra dig mycket trött. Personen får symptom som värk, feber, trötthet. Bakterier kan behandlas med antibiotika och virus försvinner med tiden.

Tips
Ta din trötthet på allvar och gå till en läkare.
Ger utredningen inget svar har du ändå rätt att få en diagnos.
Begär att få träffa en specialist om det behövs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0