Är ketchup nyttigt eller inte?


Det var förut tal om huruvida ketchup är nyttigt eller inte. Tomater överhuvud taget innehåller en massa näringsämnen som är bra för kroppen. Bland annat den kraftfulla antioxidanten lykopen som det finns rikligt av i ketchup. Men utöver tomater innehåller ketchup även andra ingredienser och hit hör socker. Ketchup är nämligen rena sockerbomben och socker är verkligen inget vi behöver äta mer av.

Alla ketchupmärken tillverkas av tomatpuré. Någon standard för tomatpuré finns inte. Den kan således innehålla olika mängder vatten och socker. Det är därför inte säkert att en ketchup som innehåller 60 procent tomatpuré har ett högre tomatinnehåll än den som innehåller 55 procent tomatpuré. Det kan vara förvirrande för konsumenten.

Även halten lykopen skiftar från olika producenter, odlingsförhållanden och tomatsorter samt hur mogna tomaterna är när de skördas. Plommontomater innehåller som regel mer lycopen än andra. Spans­ka tomater har mer lykopen än svenska osv.

I ett test gjort av DN vann ICA's Ketchup "gott liv". Den hade lägst sockerhalt och hög halt av lykopen. Medan ICA's vanliga tomatketchup hade högst halt av lykopen.

OBS! Men se upp för det konstgjorda sötningsmedlet E 955, sukralos. Ett sötningsmedel som varken kroppen, reningsverken eller naturen kan bryta ner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0