Är det något fel på mig?

Nojar du över den där isande huvudvärken, ögonryckningar eller blåmärkena? Läkaren Lina Martinsson ger förklaringar bakom ett gäng kroppsliga fenomen.

Du får ryckningar i ögonlocket
Helt naturlig "spontankramp" i små ögonlocksmuskler. Går över efter ett par minuter.

Du blir ibland sjukt bakfull trots att du inte druckit mycket
Det är inte bara mängden alkohol utan även faktorer som trötthetsgrad, stress, ämnesomsättning och samtidig läkemedelskonsumtion som styr hur stor berusningen blir.

Du känner en isande smärta i tinningen
Smärtor i muskulaturen precis under hårbotten är vanliga. Smärtan tycks komma från insidan av skallen, men den sitter i själva muskeln och är ofarlig. Kallas spänningshuvudvärk om den blir bestående.

Din mage kurrar, men du är inte hungrig
Magsäcken och tarmarna jobbar hela tiden med vår föda. Kurr upptill i magen brukar uppstå när magsäcken har tömt sig cirka fyra timmar efter senaste måltid. Kurr längre ned i magen brukar uppstå när tarmarna kramar avföringen ned mot ändtarmen.

Nattliga domningar
I sömnen kryper vi omedvetet ihop i fosterställning och drar in armar och ben under oss. Nerver domnar och blodcirkulationen stryps tillfälligt så vi tappar känseln och rörelseförmågan någon minut. Vi vaknar av obehaget och ändrar kroppsställning. Helt ofarligt. Om man är kraftigt berusad däremot vaknar man kanske inte och bestående skada kan uppstå.

Du får ständigt nya blåmärken
Om blåmärken uppstår utan att man slagit sig ska man kolla upp det på vårdcentralen. Om du är fumlig och törnar i jämt och ofta får blåmärken är det helt normalt, de äts upp av kroppen på en vecka. Om någon slår dig, sök hjälp innan det går för långt.

Du känner dig konstant trött, fast du går och lägger dig tidigt
En timme hård fysisk aktivitet på dagen ger en timmes längre sömnbehov. Vinterhalvåret är vi dock alla trötta på grund av ljusbrist. Acceptera, sänk kraven. Åk till solen en vecka mitt i vinter om du kan, men bränn dig inte...

Det är svårt att ta ett ordentligt andetag
Ofta en kroppslig känsla som hör samman med en psykisk oro. Rannsaka dig själv. När uppstår problemet? Om det inte går över, sök sjukvårdsupplysning för råd.

Du ser stjärnor
Trötthetssymptom. Ett förvarningstecken. Tar du det inte lugnt nu kan du svimma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0