Du kan bli yngre!



Det är kul att fylla år, men det behöver inte innebära att du också blir äldre. Äter du rätt sorts mat, använder tandtråd och har sex regelbundet kan du bli några år yngre!


Mat som bromsar åldrandet:

1. Ät bär

Bär är rika på antioxidanter vars egenskaper hjälper till att motverka åldrande. Färska eller frusna spelar ingen roll men en tumregel är att ju mörkare desto bättre. 


2. Säg ja till soja

Soja innehåller nyttiga fytoöstrogener och har visat sig kunna sänka det dåliga kolesterolet och höja det bra, skydda mot benskörhet och vissa former av cancer. Soja sägs också vara bra för korttidsminnet.
 

3. Drick te
Både vitt och grönt te är rikt på antioxidanter. Drick flera koppar te om dagen men skippa mjölken! Kaseiner, ett slags protein i mjölken, reagerar nämligen med vissa antioxidanter och upphäver därmed den nyttiga effekten.


4. Frossa i regnbågens färger

Välj grönsaker efter regnbågens färger och sträva efter att äta fem olika färger av olika typer av grönsaker till varje måltid. Även här gäller ju mörkare desto bättre.


5. Späcka med fet fisk

Lax, makrill, tonfisk, sardiner och strömming är rika på omega-3 fettsyrorna EPA och DHA som är viktiga komponenter för funktioner i hjärnan, ögat och för hjärt- och kärlhälsan.


6. Välj rätt fett

Rapsolja, olivolja, avokado, oliver, nötter och mandel är bra källor till enkelomättat fett. Fleromättat fett finns det mycket av i fet fisk, valnötter och oljor som linfröolja, rapsolja, majsolja och solrosolja. Tänk på att dessa kan bli ohälsosamma vid upphettning.


7. Ät vitt kött

Ät fisk, kyckling och kalkon i stället för rött kött och fläskkött, vilka är källor till mättat fett som anses vara ohälsosamt i för stora mängder.


8. Bulla upp med fullkorn och fibrer

Reglera blodsocker och insulin genom att äta långsamma kolhydrater och välja fullkornsvarianter av bröd, pasta, ris, nudlar, bulgur och couscous.


9. Dra ner på kalorierna

Enligt en studie visar att hjärtat hos en magrare människa som lever kalorirestriktivt är 10 till 15 år yngre än hos en normalätande. 


10. Komplettera med kosttillskott

Tillskott kan förebygga och minska risken för olika sjukdomar, bland annat genom ett förbättrat immunförsvar. Med dagens försurade och urlakade natur kan det vara svårt att enbart genom kosten få i sig allt man behöver för ett toppresterande jag.


Glöm inte att...

För mycket alkohol, mättat fett, transfett, snabba kolhydrater, socker, rött kött och fläskkött kan göra dig fet, trött och gammal i förtid.

Reglera därför ditt intag av onyttigheter som den mesta färdigmaten, pizza, hamburgare, sötsaker, fikabröd och snacks så ökar du chanserna till ett långt och lyckligt liv! 


Lite kul (och kanske onödig) fakta:
-
Använd tandtråd - gör dig 6,4 år yngre.
- Ät frukost - gör dig 1,1 år yngre
- Ha mer sex - gör dig 1.6 år yngre
- Lär så länge du lever - gör dig 2,5 år yngre
- Ät fettsnålt - gör dig 6 år yngre
- Motionera regelbundet - kan göra dig 9 år yngre
- Sänk din kolesterolhalt - gör dig 3.7 år yngre
- Sluta röka - du återvinner 7 av de 8 år du förlorar som rökare.

Källa: e-health.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0