Promenera mera


Vill du mjukstarta din träning är promenader det smidigaste och enklaste sättet. Oavsett om du är i toppform eller inte har tränat på flera år kan du alltid snöra dig på gymnastiskskorna och sticka ut på en runda. Det finns tre olika nivåer. Först den vanliga promendaden, den lugnaste formen som du lätt kan klämma in som smygmotion i vardagen. Du kan till exempel välja klassikerna: ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan, kliv av bussen några stationer för tidigt eller börja promenera till och från jobbet. Promenader är skonsam träning och sliter inte på knän och leder som löpträning kan göra. Nästa nivå är power walken som är en raskare promenad där du ser till att ha ordentligt driv i steget. Här är målet att bli svettig och få upp pulsen.

  Försök även att få med armarna, du håller dem i med 90 grader i armbågsleden och svänger fram och tillbaka. Detta kopplar in överkroppens muskler samt hjälper dig att föra energin framåt när du går.

  Mest krävande är stavgång där du går med stavar och på så sätt jobbar ännu lite mer med armarna. Detta kan öka din förbränning med hela 20 procent. Var noga med att du har rätt längd på dina stavar (räkna ut det genom att ta 0,72 multiplicerat med din längd).

  Absolut bäst resultat får du om du även lägger in tempoändringar under din promenad, att du kör så kallad intervallträning. Det kan till exempel innebära att du först går riktigt raskt i en minut för att sedan sakta ner tempot under lika lång tid. Detta upprepar du sedan tio till tjugo gånger under din runda. Bästa fettförbränning sker när u kommer upp i 70 till 80 procent av din maxpuls, för att hålla koll på detta kan du köpa en pulsklocka. Du kan gå på alla typer av underlag, men tänk på att om du går mycket på asfalt kan du få ont i skenbenen - välj hellre en skogsrunda eller stig. Tänk även på att inte vicka eller rulla för mycket i höftleder när du går, försök "låsa" höftleden och driva steget framåt. Se även till att satsa på ett par riktiga gångskor och löparstrumpor de transportera fukt så du slipper bli svettig om fötterna eller få blåsor.


Tekniktips: Ha en bra hållning, sträck på dig, sänk axlarna och slappna av i nacken.

Redskap: Walkingsko, löparstrumpor, gåstavar och pulsklocka

Specialtillbehör: MBT-skon är en gångsko med rundad sula som förbättrar hållning och gångmönster, minskar belastning och aktiverar fler muskler.

Webbtips: http://www.tjejgaing.com/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0